Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Η νιότη του Μαξίμ

"η Νιότη του Μαξίμ" (ΕΣΣΔ)

Γυρισμένη το 1934, παρουσιάζει την φανταστική ζωή ενός εργάτη στην προ-επαναστατική περίοδο της Ρωσίας. Η ταίνια έχει την μορφή της τριλογίας με τα άλλα δύο μέρη να είναι "η επιστροφή του Μαξίμ" και "ο Μαξίμ στην εξουσία". Η 2η και 3η ακολουθούν την χρονολογική εξέλιξη του πρωταγωνιστή και της ίδιας της Ρωσίας κατά την επανάσταση του 1917 και μετέπειτα.

Στο πρώτο μέρος της τριλογίας , έχουμε μια απεικόνιση της καθημερινής ζωής ενός εργάτη και πως οι κακουχίες και οι "κακές παρέες" με μέλη του μπολσεβίκικου κόμματος των ωθεί στην συνειδητή ταξική πάλη. Η ταινία αποτελεί μια αναίρεση της παρωχημένης αντίληψης για την περίοδο Στάλιν της εποχής.

Προκύπτουν ως πόθοι των πρωταγωνιστών , που αποτελούν στο σύνολο τους φτωχούς εργάτες κοινωνικές σχέσεις που σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούνται την περίοδο που είναι γυρισμένη η ταινία.

Έτσι βλέπουμε τον συμπρωταγωνιστή της ταινίας απομονωμένος στο κελί του μετά από μια διαδήλωση των εργατών να ονειρεύεται την οχτάωρη δουλειά , μια ευτυχισμένη οικογένεια σε ένα καθωσπρέπει σπιτικό.

Η ταινία είναι διανθισμένη με κάμποσα υπέροχα ρώσικα τραγούδια είτε λαϊκά είτε επαναστατικά που δίνουν καταπληκτική και συγκινητική χροιά στην πορεία της ταινίας.

Πρόκειται για μια ταινία προσγειωμένη στις απλές καθημερινές κοινωνικές σχέσεις ενός εργάτη, μοτίοβο που απέχει μίλια από την αποθέωση απόκοσμων προσωπικοτήτων και "σταρ" που συναντάμε στις άλλες "σχολές" κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: